Oppskrifter og kosthold

Økologisk mat til minstemann

Kostholdet til mor og amming

Det anbefales at spedbarnet ammes, men hvis ikke dette lar seg gjøre er det viktig å finne gode alternativer til morsmelk. Hvis ammingen er godt i gang, anbefales det at spedbarnet fullammes fram til det er fire til seks måneder gammelt. Fullamming innebærer kun amming, verken vann eller noe annet er nødvendig, med unntak av D-vitamin. Hvis det ser ut til at spedbarnet trenger noe mer enn kun amming, for eksempel hvis vekstkurven flater ut, vil det være anbefalt å starte med fast føde i tillegg til morsmelken.

 

Hirsegrøt med avokado, banan og linfrøolje
1 ½ dl ferdigkokt Holle hirsegrøt 1 ts linfrøolje 1 ss Avokado ¼ – ½ Liten banan Grøten kjøres med stavmikser eller blender, til den er helt jevn og fin.
Enkel og mettende grøt rik på jern
To stk bløtlagde Saltå Kvarn tørkede aprikoser med litt av vannet, cirka 1-2 ss 1dl Ferdigkokt Holle hirsegrøt 1 ts Naturata linfrøolje Alt kjøres med stavmikser eller blender, til den er jevn og fin.
Fargerik Og Nærende Havregrøt

1 ½ dl Tynn havregrøt laget på Saltå Kvarn havregryn
1 ts Biona kokosolje
1 ts Naturata linfrøolje
1-2 ss Avokado
2 ss Ovnsbakt søtpotet

Blandingen kjøres i en stavmikser eller i blender, til den er helt jevn og fin

Det er bare å tilsette andre moste grønnsaker eller litt
frukt i oppskriftene hvis det ønskes.

Mettende grøt med flere typer korn
½ dl Ferdigkokt Saltå Kvarn fullkornsris 1 dl Tynn havregrøt laget på Saltå Kvarn havregryn eller 1 dl Holle Speltgrøt, ferdigkokt ½ ss Purasana Lucuma 4 ss Kokte grønne erter 2 ss Avokado 1 ts Naturata Linfrøolje 1 ts Biona kokosolje Eventuelt litt banan for sødme Alt kjøres med stavmikser eller i en blender til den er helt jevn og fin.
Lysegrønn smoothie som er god for fordøyelsen
3 ss Avokado 2 ss Skrelt agurk i biter 1 ts Naturata linfrøolje ½ Frossen banan 2 ss Sviskesaft 1 dl Gulrot juice Ingrediensene moses med stavmikser til blandingen er helt jevn og fin.
Mild og fin smoothie
½ dl Ferdigkokt Saltå Kvarn fullkornsris Litt ferdigstekt purre (kokosolje) ½ dl Kokt blomkål ¼ – ½ dl Kokt kålrabi, sellerirot eller persillerot 1 ts Biona kokosolje 1 ts Naturata linfrøolje Alt moses med stavmikser eller i en blender, til det er jevnt. Hvis den blir for tykk, kan litt vann eller grønnsaksjuice tilsettes.
Fargerik og styrkende middag
1 dl Ovnsbakt søt potet 2 ss Kokt kålrot 2 ss Avokado 1 ts Biona kokosolje 1 ts Middle Earth Organics olivenolje 1-2 ss kokt Saltå Kvarn bokhvete Evt litt gulrot juice Alt moses med stavmikser eller i en blender, til en jevn blanding